Nautisch wonen met weids uitzicht, Amsterdam

Zeeburgereiland Blok 9

Het project ‘Zeeburgereiland Blok 9' is onderdeel van een grootschalige ontwikkeling van de gemeente Amsterdam en de Alliantie. De samenwerking tussen deze twee partijen voorziet in de bouw van ruim 600 woningen op Zeeburgereiland.

Ten behoeve van de snelle ontwikkeling en realisatie hebben de gemeente Amsterdam en de Alliantie voor een bijzondere samenwerkingsvorm gekozen. Zo is er sprake van een flexibel stedenbouwkundig plan, is snelheid in planvorming het uitgangspunt en is er een pilot gedaan met private bouwplantoetsing waardoor bouwvergunningen sneller verleend konden worden.

Blok 9 bestaat uit twee woongebouwen die in totaal 110 woningen voor de sociale- en middeldure huur gaan bevatten. De twee woongebouwen - gesitueerd op een rechthoekige locatie - grenzen aan een groot, open middenterrein met sportvelden. Onder de volledige kavel komt een gedeeltelijk verdiepte kelder. In deze kelder komen parkeerplaatsen en de bergingen van de woningen. Bovenop de parkeerkelder komt een openbare daktuin die door de gebouwen omsloten wordt. Het gebouw aan de stedelijke kant is wat hoger dan zijn 'broertje' en bevat meer woningen.

Het beeld van de gebouwen is nautisch en wordt bepaald door de witte, rondgaande balkons die als grote dekken om de gevels van de gebouwen golven. De woningen worden hierdoor met de buitenruimte en het weidse uitzicht verbonden. De balkons zijn van lichtgekleurd strekmetaal en steken sterk af tegen de donkergrijze gemetselde gevel daarachter. Grote schuifpuien verschaffen vanuit alle kamers toegang tot de balkons.

Kenmerken
Object: 110 appartementen
Plaats: Amsterdam
Oplevering: 2016
I.o.v.: De Alliantie Ontwikkeling
Architect: Inbo Amsterdam
locatie
Bekijk