Uitbreiding Mendelcollege, Haarlem

Uitbreiding Mendelcollege

Smit’s Bouwbedrijf realiseerde de uitbreiding voor een open leercentrum met bibliotheek en een zelfstudieruimte voor het Mendelcollege aan de Pim Mulierlaan in Haarlem. Tevens zijn alle stafruimten verplaatst van de bestaande bouw naar het nieuwe bouwdeel.

Ton Voets Architecten kreeg de opdracht een ontwerp te maken. Er moest een natuurlijke aansluiting komen tussen de hoogbouw van de bestaande school uit 1973 en de huidige nieuwbouw. Opvallend is het transparante uiterlijk van de uitbreiding met een overweldigende waterval aan daglicht. Er is een trapsgewijs tussenstuk gecreëerd met veel licht en slanke pilaren. Deze oplossing werd gevonden ter beschutting van het overgangsgebied tussen binnen en buiten.

De nieuwbouw kent een aantal verrassende elementen, zoals een gefreesde houten trapleuning, de sierlijk zwevende vluchttrap, doorkijkjes, materiaalgebruik en videachtige overkappingen die veel daglicht doorlaten.

Kenmerken
Object: Uitbreiding Mendelcollege
Plaats: Haarlem
Oplevering: 2009
I.o.v.: Stichting Interconfessioneel Voortgezet Onderwijs Gregor Mendel
Architect: Ton Voets architecten BV BNA
locatie
Bekijk