Herstructurering van de Plantage buurt, Beverwijk

Plantage

Smit’s Bouwbedrijf heeft het plan ‘Plantage fase 4 en 5 Beverwijk’ verworven met een aanbesteding Design & Build die werd uitgeschreven door Pré Wonen, een woningcorporatie met ongeveer 13.000 woningen in Haarlem, Beverwijk, Bloemendaal en Heemstede. Het plan is het slotstuk van de ‘herstructurering van de Plantage-buurt in Beverwijk’ die in opdracht van Pré Wonen wordt gerealiseerd. In een team met FARO Architectuur Stedenbouw Research en vaste ketenpartners heeft SBB deze Design & Build opdracht verworven.

Het plan
Een eigentijdse knipoog naar de architectuur van de jaren 50 van de vorige eeuw, dat is de ingezette koers voor de plantagebuurt. Een helder stratenpatroon waar door middel van parkeerhofjes en achterstraten de geparkeerde auto niet dominant in de openbare ruimte aanwezig is. De bebouwing langs de woonstraten zijn eenvoudige rijen met extra aandacht voor de kopgevels. Er worden in totaal 101 huurwoningen gerealiseerd bestaande uit diverse woningtypen zoals eengezinswoningen in twee varianten, beneden-bovenwoningen, de zogenaamde Bebo’s en appartementen met verschillende afmetingen. Alle eengezinswoningen en Bebo’s krijgen een eigen voordeur en entree op het maaiveld. De eigen voordeur aan de straat heeft als voordeel dat een bewoner van een bovenwoning door een traplift in zijn eigen woning te installeren minder snel hoeft te verhuizen.

Ode aan Pieter Verhagen
De in Beverwijk geboren stedenbouwkundige was een van de grondleggers van de Delftse School en jarenlang werkzaam bij het Rotterdamse bureau Granpré Molière, Verhagen en Kok. Ten opzichte van de architectuur uit de jaren dertig is de architectuur uit de jaren vijftig minder uitbundig en ook op het vlak van uitwerking zijn de gebouwen minder rijk aan detail. Maar als je goed kijkt is de architectuur uit deze tijd zeker niet abstract en zonder detail. In de gemetselde gevels zijn veelal nuanceringen te vinden door selectieve toepassingen van bijvoorbeeld speklagen, plintstenen, afwijkende verbanden en accentstenen.

projectwebsite
Kenmerken
Object: 52 grondgebonden woningen en 49 appartementen
Plaats: Beverwijk
Oplevering: 2020
I.o.v.: Pré Wonen
Architect: Faro Architecten
locatie
Bekijk