La Grande Cour (Westerdokseiland), Amsterdam

La Grande Cour

La Grande Cour telt 252 woningen; 79 sociale huurwoningen, 123 vrije sectorhuurwoningen, 30 AMH-woningen en 20 koopwoningen. Daarnaast beschikt het gebouw over 2.800 m2 bedrijfsruimte – waarvan de helft voor startende ondernemingen en broedplaatsen – en een ondergrondse stallinggarage met 269 parkeerplaatsen. Om de gewenste hoge woningdichtheid te bereiken is aan elk van de drie binnenhoven een woontoren toegevoegd. Deze periscopen rijzen uit het complex op en knikken over de straatwanden heen

Het spectaculaire ontwerp van La Grande Cour is van de hand van coördinerend architectenbureau Meyer & Van Schooten Architecten. Vanuit het ontwerp van Meyer en Van Schooten voor het ‘skelet’ van La Grande Cour, werden de architectenbureaus de Architekten Cie. en Heren 5 architecten bij het project betrokken. Elk van de drie bureaus tekende een periscoop, een cour, de entrees en algemene ruimten. De buitenschil – van paarsbruine, glanzende baksteen – houdt het geheel bijeen. Tevens zorgt het eenduidig gebruik van materialen in uitsluitend grijstinten, voor de nodige eenheid tussen de drie bouwdelen die boven de buitenrand uitrijzen. Toch blijven de handschriften van de drie architectenbureaus duidelijk herkenbaar.

Karakteristiek voor La Grande Cour zijn de drie overhangende periscopen, die reiken tot een hoogte van 37 meter. De periscopen zijn niet alleen een architectonisch hoogstandje, maar ook bouwtechnisch spectaculair. Voor Smit’s Bouwbedrijf vormden de overhangende torens de grootste uitdaging voor de bouw van La Grande Cour. De basis van de drie periscopen bestaat uit ingewikkelde staalconstructies, die voor iedere periscoop vanuit een ander principe zijn ontworpen.

Ook ten aanzien van de bouwlogistiek werden hoge eisen gesteld aan het project. Tegelijk met La Grande Cour werd op het Westerdokseiland ook gebouwd aan VOC Cour en Westerkaap, respectievelijk het midden- en noordblok. Afstemming met de gemeente en andere partijen was hier dan ook noodzakelijk. Het Westerdokseiland wordt bovendien omgeven door ‘natuurlijke’ grenzen, zoals het spoor, Westerdok en de Westerdoksdijk.

Kenmerken
Object: 252 woningen
Plaats: Amsterdam
Oplevering: 2009
I.o.v.: The City Cour Combination
Architect: Meyer & Van Schooten Architecten, Architecten Cie en Heren 5 Architecten
locatie
Bekijk