Karakteristiek wonen, Amstelveen

Aemstelle

Aemstelle is de naam van een gemeentelijk expositiecentrum dat op deze plek in Amstelveen aan de Amsterdamseweg was gevestigd. Smit’s Bouwbedrijf heeft daar negen woningen ontwikkeld die als project dezelfde naam dragen. Het gaat om een heel bijzondere locatie. Omgeven door villa's en andere gebouwen uit de jaren dertig toen de Amsterdamse architectuur op een hoogtepunt stond. En direct aan de westkant van Aemstelle, slechts gescheiden door een brede sloot, begint het weldadige groen van het Amsterdamse Bos. Het project bevat negen woningen in drie types: dubbele villa's, hoekwoningen en tussenwoningen.

De architectuur van de huizen speelt in op het bestaande straatbeeld dat de elegante bouwstijl van de jaren dertig uitademt. Natuurlijk zijn er afwijkingen van de beeldtaal van de jaren dertig, vooral met het oog op duurzaamheid én het comfort voor de bewoners. 

De rij van vijf woningen aan de straatzijde sluit naadloos op het straatbeeld aan: korte rijen met een kapverdieping en voortuinen met tuinmuren. Aan de rustige achterzijde hebben ze alle een privétuin; de hoekwoningen bovendien een zijtuin. Aan de water- of boszijde liggen de twee dubbele villa's: vier woningen met uitzicht op het Amsterdamse Bos en het groen van de sportvelden. De dubbele villa's hebben aan drie zijden een tuin, waarvan één zijde aan het water van de Hoornsloot.

Tussen de gebouwen ligt een klein parkeererf dat met de auto makkelijk bereikbaar is vanaf de Amsterdamseweg. Zo ontstaat een enigszins verscholen binnenpleintje, dat mede door de nieuwe boomaanplant een overwegend groen karakter krijgt. Hier zijn eveneens de entrees van de dubbele villa’s en de toegangen tot de privétuinen van de rijwoningen.

Kenmerken
Object: 9 woningen
Plaats: Amstelveen
Oplevering: 2015
I.o.v.: Smit's Bouwbedrijf BV
Architect: OD 205 Architectuur
locatie
Bekijk