Ivens Studios, Amsterdam

100% onder optie

Ivens Studios

Ontwikkelcombinatie SBB-De Nijs IJburg VOF ontwikkelt en realiseert in stadsdeel IJburg in Amsterdam een nieuwbouwontwikkeling met 125 kleine koopappartementen, twee gemeenschappelijke fietsenbergingen en drie gemeenschappelijke buitenruimten. De ontwikkelcombinatie verkreeg deze opdracht door het winnen van een tender uitgeschreven door de gemeente Amsterdam. Het project is gelegen in Blok 1 op Haveneiland-West op stadsdeel IJburg. Kavel 1B is gelegen op de hoek van de Joris Ivensstaat en de Johan van der Keukenstaat. Het ontwerp en de uitwerking komt van Boparai Associates Architecten uit Oostzaan.

Architectuur en materiaalgebruik
Het complex heeft een stoere uitstraling, is licht van kleur en heeft een duidelijke opbouw van basement, middenstuk en dakrand. De gevels worden opgebouwd uit overwegend onderhoudsarme materialen. Ze worden uitgevoerd in metselwerk en voorzien van royale gevelopeningen. De buitengevelkozijnen zijn van aluminium. Er wordt een geraffineerde detaillering toegepast met aandacht voor gevelplastiek en gevelreliëf. De technische installaties van het gebouw zijn binnen de gebouwcontour en architectuur opgelost en nauwelijks zichtbaar vanuit de omgeving.

Appartementen
De appartementen hebben een gebruiksoppervlakte tussen de 46,5 m2 en 50 m2 en worden voorzien van een complete bad-/toiletruimte en een separate bergruimte. De appartementen op de begane grond worden uitgevoerd met een afwijkende verdiepingshoogte van ca. 3.850 mm en zijn allen voorzien van een buitenruimte of terras. De appartementen op de verdiepingen worden uitgevoerd met een ‘normale’ verdiepingshoogte van ca. 2.600 mm en een groot deel is standaard voorzien van een balkon. De appartementen worden ontsloten door een galerij, door een gemeenschappelijke gang en/of een corridor.

Duurzaamheid en energie
Door hoogwaardige isolatie van de gevels, het dak, de beganegrondvloeren en isolatieglas in de kozijnen, wordt het energieverbruik beperkt. De appartementen worden verwarmd door middel van stadsverwarming en het warme water voor huishoudelijk gebruik wordt geleverd door een in de meterkast opgenomen warmte-unit. Het ventilatiesysteem van de appartementen is volledig CO2-geregeld. Op het platte dak worden zonnepanelen aangebracht voor de opwekking van elektriciteit. Het project wordt ten minste 10% energiezuiniger gerealiseerd dan volgens de verleende vergunning verplicht is.

Hoofdentree en gemeenschappelijke ruimten
Het complex krijgt een royale hoofdentree die wordt voorzien van een hoog afwerkingsniveau. Ook de gemeenschappelijke verkeersruimten op de verdiepingen zijn ruim opgezet. In het ontwerp en afwerkingsniveau van deze ruimten is rekening gehouden met aspecten als beheer en onderhoud. De gemeenschappelijke fietsenbergingen op de begane grond bieden ruimte aan totaal 172 stallingsplaatsen voor fietsen. Vanwege de verdiepingshoogte is gekozen voor dubbel-laags fietsparkeren. Het project wordt voorzien van een aantal gemeenschappelijke bergruimten op de verdiepingen. Twee van de drie gemeenschappelijke buitenruimten worden uitgevoerd als loggia en deze zijn dus in het gebouwvolume opgenomen. De oppervlakte van deze buitenruimten zijn 101 m2 en respectievelijk 89 m2 per stuk. De derde buitenruimte wordt gerealiseerd in de vorm van een dakterras op de vijfde verdieping en heeft een oppervlakte van 115 m2.

projectwebsite
Kenmerken
Object: 125 appartementen
Plaats: Amsterdam
Oplevering: Prognose juni 2018
I.o.v.: Ontwikkelcombinatie SBB - De Nijs IJburg VOF
Architect: Boparai Associates Architecten
locatie
Bekijk