Haveneiland-West IJburg, Amsterdam

Haveneiland-West IJburg

In 2000 begon de ontwikkeling van IJburg, een unieke locatie bestaande uit meerdere eilanden gelegen in het IJmeer aan de oostzijde van Amsterdam. Haveneiland-West is, naast het Grote Rieteiland, als eerste ontwikkeld en gerealiseerd.

In 2004 is gestart met de bouw, waarna de diverse blokken een voor een zijn gerealiseerd. De laatste oplevering heeft plaats gevonden in 2008. Binnen de bouwblokken zijn diverse woningtypen gerealiseerd. Daarnaast zijn parkeergarages, commerciële ruimten, kantoorruimten en zorggerelateerde functies ontwikkeld. De meeste blokken beschikken over een besloten private binnenruimte. Door te ontwikkelen met diverse architecten is een nieuw stadsdeel verrezen met een eigen identiteit en grote variatie in architectuur.

Smit’s Bouwbedrijf heeft voor de ontwikkeling en realisatie een samenwerkingsovereenkomst gesloten met diverse marktpartijen, waarbij de partijen zich hebben verenigd in IJ-Delta Ontwikkeling VOF en IJ-Delta Realisatie VOF.

In totaal zijn op Haveneiland-West mede door Smit’s Bouwbedrijf ontwikkeld de blokken 11A en 11B, 12A en 12B, 13B en 14. Het totale project omvat:

  • 213 eengezinswoningen en 327 appartementen, totaal 540 woningen
  • 1.334 m2 commerciële ruimten waaronder winkelruimte (retail) en bedrijfsruimte
  • 3.010 m2 zorggerelateerde ruimte waaronder een zorgsteunpunt
  • 238 m2 horeca
  • 480 parkeerplaatsen waarvan 410 parkeerplaatsen in een stalling- en/of parkeergarage

De blokken 13B en 14 zijn gebouwd door Smit’s Bouwbedrijf. Blok 14, ontworpen door DKV architecten BV, Heren 5 architecten en Atelier Kempe Thill, is inmiddels een begrip en genomineerd voor diverse (architectuur-)prijzen.

Kenmerken
Object: 540 woningen
Plaats: Amsterdam
Oplevering: 2004 tot en met 2008
I.o.v.: IJ-Delta Realisatie VOF
Architect: Diversen
locatie
Bekijk