Woon-zorgcomplex Genuahaven, Purmerend

Genuahaven

In opdracht van Wooncompagnie maakte VMX Architects een ontwerp voor een woon-zorgcomplex (WoZoCo) in een nieuwe stadswijk ten zuidwesten van Purmerend. De toekomstige gebruikers zijn senioren, gehandicapten en starters.

Het bouwblok heeft een stedelijke uitstraling dat past bij het gedeelte Stadshoven binnen het Kwadrant Europa, dat het meest nabij het centrum van Purmerend is gelegen.

De laagbouw is verdeeld in een slechts twee verdiepingen hoog gesloten bouwblok waarop geparkeerd kan worden en sluit qua hoogte aan op de woningen in de directe omgeving. Hierdoor blijft er voldoende licht in de aangrenzende straat en ontstaat ruimte voor een royaal collectief binnengebied. Deze wordt ingericht als semi-openbare tuin en is toegankelijk voor bewoners maar is (overdag) ook opengesteld voor omwonenden en passanten.

Enigszins terugliggend hiervan is een hoogbouwvolume met de seniorenwoningen geplaatst. De hoogbouw is zodanig gesitueerd dat direct omwonenden geen overlast krijgen van schaduwwerking en windoverlast.

In het gehele blok zijn veel verschillende woningtypes aanwezig: starterswoningen, groepswoningen voor zware zorg en seniorenwoningen met collectieve balkons.

Op de begane grond bevindt zich de 'social firm': een collectie maatschappelijke en commerciële voorzieningen met onder meer een kinderdagverblijf, winkelruimte (retail) waaronder een kapper, fietsenmaker en horeca.

De parkeervoorzieningen bevinden zich op het dak van de laagbouw. Deze zijn via een hellingbaan die door het gebouw loopt bereikbaar.

Totale omvang project:

  • 140 sociale huurwoningen voor diverse doelgroepen, waarvan 17 sociale huurwoningen worden geëxploiteerd door drie zorgpartijen voor bewoners met indicatie
  • 4 groepswoningen voor ouderen
  • ‘social firm’ van circa 1.000m²
  • een kinderdagverblijf circa 280m²
  • parkeervoorziening met in totaal 116 parkeerplaatsen

Fotografie: www.roosaldershoff.nl

 

Kenmerken
Object: Woon-zorgcomplex
Plaats: Purmerend
Oplevering: 2014
I.o.v.: Wooncompagnie
Architect: VMX architecten
locatie
Bekijk