Nieuwbouw kantoorpand, Almere

Dienst Stadscentrum Almere

Op een klein driehoekig terrein in het stadshart van Almere Stad staat een opmerkelijk gebouw. Het is de nieuwe behuizing van de Dienst Stadscentrum Almere ontworpen door architect professor ir. Kees Rijnboutt van de architectengroep BV. Het gebouw wordt omsloten door gebouwen uit de jaren zeventig die deel uit maken van het centrum van Almere Stad.

Het gebouw biedt op de begane grond en eerste verdieping ruimte aan het informatiecentrum voor het nieuwe stadshart van Almere Stad. Tegelijkertijd met het tot stand komen van dit informatie- en kantoorgebouw werd de naastgelegen parkeergarage ingrijpend verbouwd en gerenoveerd.

De gewenste snelheid om het gebouw te realiseren was de reden te kiezen voor een te prefabriceren staalskelet. De gevel bestaat uit geprefabriceerde onderdelen, voornamelijk stalen en houten kozijnen met zinken vullingen. Centraal in het gebouw is een vide ontworpen waarin het verticale verkeer zich letterlijk onder daglicht afspeelt. In het interieur zijn overwegend staal, hout, glas en beton toegepast, materialen die zich in hun natuurlijke staat tonen. Op de kantoorverdiepingen zijn in de puien riet, wilgentenen en beuken- en berken takken toegepast om de relatie met het poldermilieu in het hart van de stad te bewaren.

Kenmerken
Object: Kantoorpand
Plaats: Almere
Oplevering: 2002
I.o.v.: Ontwikkelingscombinatie Almere
Architect: De Architectengroep BV
locatie
Bekijk