Bibliotheek Stadshart , Amstelveen

Stadshart

De openbare bibliotheek vormt de poort van het Stadshart van Amstelveen. Het imposante gebouw staat direct naast het Cobra-museum en het Vervoerscentrum en is tevens de entree naar de ondergelegen parkeergarage. Het bijzondere ontwerp is van professor ir. Hans Ruijssenaars van de architectengroep BV uit Amsterdam.

Het totale project bestaat uit een kantoorgebouw van drie bouwlagen en een grote uitleenzaal voor boeken en kunst. De uitleenzaal is gesitueerd boven de in- en uitritten van de, onder de bibliotheek gelegen, parkeerkelder. De vloer van de uitleenzaal bestaat uit kanaalplaatvloeren die op grote stalen liggers zijn gemonteerd. Het bijzondere van deze vloer is dat deze in de voorgevel schuin omhoog loopt. Direct hieronder is een aluminiumplafond gehangen, welk met de schuinte van de kanaalplaatvloer meeloopt. In de ontstane kromming in de zijgevels zijn zeer grote houten kozijnen aangebracht. Deze dienden in het werk te worden geassembleerd. Het kantorengedeelte is opgebouwd uit een betonskelet met betonwanden, kolommen en breedplaatvloeren.

De vloeren in het gebouw zijn grotendeels afgewerkt met een parketvloer van kops grenenhout. Ook het moderne interieur is zeker een bezoek aan de bibliotheek waard.

In 2006 is de bibliotheek gekozen tot beste bibliotheek van Nederland.

Kenmerken
Object: Bibliotheek
Plaats: Amstelveen
Oplevering: 2001
I.o.v.: Stadshart Ontwikkelingsmaatschappij V.O.F.
Architect: de architectengroep BV
locatie
Bekijk