Admiraal De Ruyter (Oosterdokseiland), Amsterdam

Admiraal De Ruyter

Aan de IJzijde van het Amsterdamse Oosterdokseiland realiseerde Smit’s Bouwbedrijf in opdracht van Bouwfonds MAB Ontwikkeling het kantoorpand Admiraal De Ruyter. Het gebouw telt 7.300 m² kantoor- en publieksruimte en een publieke functie op de begane grond. In de parkeergarage onder het gebouw is plaats voor dertig auto’s. Op het dak bevindt zich een dakterras, waarvan kantoorpersoneel gebruik kan maken.

Het Amsterdamse architectenbureau Tijmen Ploeg Architecten tekende voor het ontwerp van het gebouw. Moderne materialen worden gecombineerd met authentieke gevelelementen; glas in combinatie met een ruwe baksteen in verband en terugliggend gelegd. Het gebouw sluit hiermee aan op de bestaande bebouwing van de De Ruyterkade. Bovendien zorgen de gebruikte materialen voor een open en transparante uitstraling.  Smit’s Bouwbedrijf ontwikkelde voor dit bewerkelijke metselwerk een methode waarbij het metselwerk als geprefabriceerde sandwichelementen werd aangebracht. Passend bij de locatie op het Oosterdokseiland kenmerkt hoogwaardige afwerking het gebouw. Natuurstenen vloeren, granito trappen en een glazen entree zijn hiervan slechts enkele voorbeelden.

De binnenstedelijke locatie bemoeilijkte de bouw van Admiraal De Ruyter. Het gebouw wordt omgeven door ‘natuurlijke’ grenzen als De Ruyterkade, het spoor en onderdoorgang bij de Oosterdokskade. Deze grenzen bepalen in zekere zin ook de ruitvormige vorm van het gebouw, dat in bouwtechnisch opzicht de nodige kennis vereiste.

Kenmerken
Object: Kantoorpand
Plaats: Amsterdam
Oplevering: 2008
I.o.v.: Bouwfonds MAB Ontwikkeling CVG B.V.
Architect: Tijmen Ploeg Architecten BNA
locatie
Bekijk