399 woningen Park Duijnwijk, Zandvoort

Park Duijnwijk

Op het voormalige rangeerterrein en voetbalvelden, naast station Zandvoort, is de nieuwe locatie Park Duijnwijk met 511 woningen ontwikkeld. Bouwcombinatie Duinstreek v.o.f. realiseerde hiervan 399 woningen in opdracht van Bouwfonds Ontwikkeling. De woningtypen variëren van geschakelde woningen met terrassen, benedenwoningen, rijenwoningen met speciale dakopbouw, patiowoningen en appartementen.

Voor de gevels van de woningen zijn mooie gele stenen en duurzame materialen gebruikt. Een aantal woningen heeft gevelbekleding van zwart beton, met het uiterlijk van basaltblokken. Opvallend aan dit plan is de bijzondere kwaliteit van de inrichting van de openbare ruimte, alsmede het gebruik van hoogwaardige materialen.  O.N.X. Architecten BNA ontwierp 48 koopwoningen verdeeld in 10 eengezinswoningen en 30 appartementen / maisonnettes, alsmede 8 zeer luxe appartementen uitgevoerd in hoogbouw op een parkeergarage.

De 11 woningen van Architectenburo Roeleveld-Sikkes zijn gelegen aan een looproute en vormen tegelijkertijd een afscherming en inpakking van de parkeerkelder. De ommuurde patio’s zijn goed afgeschermde buitenruimten met incidenteel uitzicht. De patiowoning aan de kop van het plan vormt de getrapte schakel tussen de patiowoningen en het hoger gelegen bouwblok van O.N.X. Architecten BNA.

Architectenburo Hans Wagner maakte het ontwerp voor 118 huurwoningen, bestaande uit 54 appartementen en 64 eengezinswoningen, met goede aansluiting aan de korte woonstraatjes op de hoger opgaande bebouwing van de woningen langs de Van Speijkstraat. Het materiaal van de dakbedekking was belangrijk omdat deze goed zichtbaar is vanaf de hoger gelegen straat. Om deze reden is hier gekozen voor een groene dakpan.

Architectenbureau Claus & Kaan ontwierp 131 woningen in een vierkant gebouwd. De tuinen van de benedenwoningen grenzen in het midden van dit vierkant aan een grote vijver. Het gebouw bestaat uit vier woonlagen met daaronder een parkeerkelder. De hoogteverschillen zijn optimaal benut.

De vijf blokken met 91 koopwoningen van architect Ir. Kees Christiaanse Architects & Planners B.V. vormen een monumentale wand langs de Van Speijkstraat op ‘zeereephoogte’. Deze opent zich echter steeds met doorzichten en trappen naar de lager gelegen woningen van Hans Wagner. Bovendien lopen de blokken aan de achterkant met twee extra verdiepingen naar beneden, waardoor een haast mediterrane sfeer ontstaat.

Kenmerken
Object: 399 woningen
Plaats: Zandvoort
Oplevering: 2001
I.o.v.: Bouwfonds Ontwikkeling B.V.
Architect: Ir. Kees Christiaanse Architects & Planners B.V., Architectenburo Hans Wagner BNA, Architectenburo Roeleveld-Sikkens B.V., O.N.X. Architecten BNA en Architectenbureau Claus & Kaan
locatie
Bekijk