Nieuws
17 december 2020

Laatste fase Waterrijk van start

Smit’s Bouwbedrijf heeft opdracht gekregen van Waterrijk Boskoop BV voor de bouw van de laatste woningen in het nieuwbouwproject Waterrijk-West in Boskoop. In deze fasen 5 en 6 worden nog eens 81 eengezinswoningen en 2 blokken met elk 14 appartementen toegevoegd aan de nieuwbouwwijk.

Levensloopbestendige appartementen
De bouw van de appartementen is inmiddels gestart. De prognose oplevering van de 28 appartementen is eind 4e kwartaal 2021. Deze moderne, riante appartementen aan het water en midden in een groene omgeving tonen zich als een uit de kluiten gewassen woonhuis. Ze hebben een kap en een eenduidig volume. Het ontwerp is een ‘knipoog’ naar de schuren welke in het verleden het landschap sierden. In materialisatie en kleurstelling wijken ze af van de ‘standaard’ van de bebouwing. Door toepassing van ‘lichte’ materialen zoals hout, aluminium, glas en duurzame plaatmaterialen krijgen de appartementengebouwen een eigenzinnige uitstraling.
Elk van de levensloopbestendige en onderhoudsarme appartementen beschikt over tenminste één balkon of dakterras. Tevens beschikt elk ­appartement over twee zonnepanelen, welke eventueel zijn uit te breiden naar vier. Door hoogwaardige isolatie van de gevel, het dak, de beganegrondvloer en isolatieglas in de kozijnen, wordt het energieverbruik van de woningen beperkt en voldoet deze aan een energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,4. De ventilatie binnen in het appartement wordt geregeld door een WTW-installatie. Elke appartement krijgt zijn eigen grondwarmtepomp, boiler en WTW-installatie. Ook wordt elk appartement voorzien van vloerverwarming, zodat het comfort in het appartement zo optimaal mogelijk is.

Duurzame eengezinswoningen
De bouw van de eengezinswoningen start januari 2021. De verwachting is dat deze woningen in zijn geheel zijn opgeleverd medio 2022. Ook de laatste fase grondgebonden woningen bestaat uit een mix van rij- en hoekwoningen en twee-onder-een-kapwoningen en sluiten qua ontwerp naadloos aan bij de overige woningen in de nieuwbouwwijk Waterrijk-West. Natuurlijk zijn de woningen in deze laatste fase ook gasloos en voorzien van een bodem-warmtepomp en vloerverwarming. Voor alle woningen geldt dat alle houtsoorten zijn voorzien van een duurzaamheidslabel, zoals het FSC-keurmerk of het PEFC-keurmerk. De binnenwanden zijn van natuurgipsblokken, de trappen worden in vurenhout uitgevoerd. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van vernieuwbare grondstoffen of recyclebare materialen en er worden oplosmiddelarme verfsystemen toegepast. De closetcombinatie heeft een waterbesparend reservoir en een spoelonderbreking. De kranen in toilet- en badruimte zijn voorzien van waterbesparende perlators.

Gevarieerde en natuurlijke woningen
Waterrijk is verspreid over meerdere jaren ontwikkeld; in totaal omvat het plan 441 woningen van allerlei woningtypen. De wijk krijgt daarmee een heel gevarieerd en ‘natuurlijk’ aanzien. Elke straat heeft meerdere soorten en formaten woningen. Ook de begroeiing is natuurlijk. Overal langs de oevers groeien voor het Hollandse waterlandschap zo kenmerkende planten en bloemen, zoals de paarse kattenstaart, gele lis, biezen en moerasspirea.