Nieuws
01 november 2018

Gasloze woningen in een recordtempo gerealiseerd

Op de hoek van de Beneluxlaan en de Hoflanderweg is vandaag het eerste Nul op de Meter nieuwbouwproject in Beverwijk opgeleverd. Uit handen van uitvoerder Johan Schelvis ontvingen Iris Zonneveld en Caroline Sinnige de sleutel van hun nieuwe woning. Binnen nog geen 8 maanden na het slaan van de eerste paal worden de sleutels van deze toekomstgerichte woningen uitgereikt. De eerste Nul op de Meter woningen voor Smit’s Bouwbedrijf en bovendien de eerste Nul op de Meter nieuwbouwwoningen in Beverwijk. Een unicum dus. 

Nul op de Meter woningen leveren een enorme bijdrage aan de landelijke doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te wonen, te werken en te leven. De Nul op de Meter woningen hebben geen gasaansluiting meer, maar worden verwarmd via een warmtepomp. Zonnepanelen op de woningen wekken zo veel energie op, dat er (bij gemiddeld) gebruik geen verbruikskosten meer worden gemaakt aan elektriciteit uit het net. Daarnaast zijn de woningen voorzien van alle mogelijke isolatie, waaronder hoogwaardig isolatieglas en een dik pakket wand-, dak- en vloerisolatie, om te zorgen voor zo weinig mogelijk energieverlies.

Aandacht
“We hebben dit project tot in de puntjes aangepakt”, aldus projectleider Tom Schootemeijer van Smit’s Bouwbedrijf. Het dak ligt vol met zonnepanelen. Deze liggen niet op de dakpannen maar middels een zogenoemd indak-systeem netjes in hetzelfde vlak als de pannen. Op deze manier blijft het mooi één vlak. De zonnepanelen op het dak leveren stroom op, de warmtepomp in de woning haalt warmte uit de aarde. De bron die nodig is voor de warmtepomp ligt op circa 50 meter diepte. De warmtepomp kan de gehele woning verwarmen, zelfs het warme water voor het douchen. Dit kost uiteraard wel wat stroom, maar daar zijn de panelen op het dak weer voor. Die leveren zelfs zoveel stroom op dat ook eten koken, verlichting en huishoudelijke apparaten, oftewel alles wat stroom gebruikt hiermee is gedekt in de woning. Als het goed is, hebben de bewoners eind van het jaar zelfs geen stroom gebruikt.