Nieuws
04 juni 2018

Dag van de Bouw druk bezocht

“Na enkele jaren van crisis is de bouw herboren en dat laat ze vandaag op 130 locaties zien.” Met deze woorden opende Maxime Verhagen, voorzitter Bouwend Nederland, mede namens Uneto-VNI, VNConstructeurs en Aannemersfederatie Nederland de Dag van de Bouw 2018 bij de Fenixloods in Rotterdam.

De Dag van de Bouw werd dit jaar voor de 13e keer georganiseerd, in een aantal grote steden voor de tweede keer in samenwerking met de Dag van de Architectuur. Er waren 130 bouwplaatsen geopend voor het publiek variërend van zorginstellingen tot sluizen, van renovatiewerk tot de aanleg van rivierlandschappen, en dat van Groningen tot in Limburg.

Geheimen van de bouw
Verhagen: “Stuk voor stuk bijzondere projecten. En het is ook heel bijzonder dat bouwondernemers, constructeurs, installateurs en diverse specialisten moeite doen de hekken van hun bouwplaatsen te openen om het publiek de kans te geven de geheimen van de bouw te ontdekken. Dat lijkt gewoon maar vraagt veel tijd, voorbereiding en inzet op een vrije dag zonder dat het project vertraging mag oplopen! Publiek hebben we echter hard nodig, als toekomstige gebruikers van alle gebouwen en infrastructuur die we maken. Maar ook als potentiële vakmensen. Juist op deze dag laten we zien waarom werken in de bouw zo leuk is. We kunnen trots zijn op wat we gezamenlijk maken, met veel kennis, creativiteit, steeds meer op innovatieve wijze en met veel, heel veel toewijding.”

Vijf bijzondere openingen door het hele land
De Dag van de Bouw is op vijf locaties officieel geopend. In Groningen was de opening bij multiculturele centrum in aanbouw Forum, in Zenderen bij het innovatieve zorghotel, in Nieuwegein bij de high tech Beatrixsluis, bij het gelijknamige natuurproject in Oijen-Wansum en in Rotterdam bij de Fenixloods. Deze voorbeeldprojecten laten zien hoe gevarieerd de projecten in de bouw zijn. De sector maakt zorg, wonen, werken, reizen, recreëren, vervoer en cultuur in heel Nederland mogelijk.

Rhapsody in West
Smit's Bouwbedrijf opende het project Rhapsody in West voor het publiek. Zo’n 200 geïnteresseerden, waaronder omwonenden en medewerkers van Smit's Bouwbedrijf kwamen op de open dag af. Deze locatie bevindt zich aan het Jan van Schaffelaarplantsoen in Amsterdam West en vormt het laatste te bebouwen onderdeel tussen de Bos en Lommerweg en de ring A10. Hier worden, verdeeld over vijf gebouwen, 239 huurwoningen, 400 m2 commerciële ruimte en 196 parkeerplaatsen in onderliggende parkeergarages gerealiseerd door de ontwikkelcombinatie SBB-De Nijs.

Innovatief energiegedrag
Opvallend aan dit project is het energiegedrag: Rhapsody in West levert energie op in plaats van dat het energie kost en zal daarmee een negatieve epc. hebben. De daken van Rhapsody in West vormen tezamen een immense zonne-energiecollector. Op het dak van het ruggebouw, aan de ring A10, staan collectoren die met hun opvallende afmeting symbool staan voor het innovatieve karakter.

De Dag van de Bouw is een initiatief van Bouwend Nederland en andere partners in de bouwketen zoals Uneto-VNI, VNconstructeurs en Aannemersfederatie Nederland.