Nieuws
17 juli 2017

Smit's Bouwbedrijf wint tender Sluiseiland

overkant

Samen met Rijnboutt, Heren 5 architecten, Witteveen+Bos en Daring Dutch heeft Smit’s Bouwbedrijf met het plan ‘KIJK MET JE HART’ de tender Sluiseiland in Vianen verworven.

Sluiseiland, een prachtige groene plek tussen water en de historische binnenstad
Het Sluiseiland krijgt een nieuwe bestemming als woongebied. Dicht tegen de historische binnenstad aan, met zicht op de Lek en omgeven door groen. Dit stukje nieuwe stad vraagt om een bijzondere en kwalitatieve invulling die van toegevoegde waarde is op de bestaande stad. Eén die bovendien Vianen op de kaart zet én die past in het lokale DNA.

‘KIJK MET JE HART’ in een notendop
‘Kijk met je hart’ laat je opnieuw naar Sluiseiland kijken. Het plan is geïnspireerd door het sluizencomplex en de vaarroute die langs de historische binnenstad loopt. Middels een zichtlijn over het hele tracé en een terrasvormige route, ontstaan bijzondere plekken en paden die een vitale verbinding vormen tussen de oude en de nieuwe stad. Het nieuwe Sluiseiland behoudt de kenmerkende lange bomenrijen, creëert nieuwe vergezichten en biedt straks de mogelijkheid voor recreatieve activiteiten. De fysieke verbindingen markeren het oeroude Hollandse vernuft en de sociale verbindingen tonen de lokale betrokkenheid en gemeenschap, beide juist zo kenmerkend voor Vianen.


Smit’s Bouwbedrijf is ervan overtuigd dat de uitstraling, schaal en maat die daar bij past er geen is van ‘groots en meeslepend’, maar eerder van ‘innovatief en anders’. In de traditie van Nederland dat van schaarse middelen iets nieuws weet te maken en bedreigingen omzet in kansen, ontwikkelen we een gebied dat meer doet met de plek dan slechts stenen of functies toevoegen. Het Sluiseiland sluiten we in het hart van Vianen. Een plek die telkens de verbinding zoekt met de gebieden om zich heen: via interessante bruggetjes, looppaden, zichtlijnen en in het ontwerp van de openbare ruimte en de woningen zelf. De glazen kamers van de woningen en de collectieve ruimte op de kop van het eiland geven bewoners en gebruikers het gevoel in de omgeving te kunnen kruipen en deze als geen ander te beleven.